lördag 21 juli 2012

PREMIÄR av ”Fattiga Friare” i Villa Vik, Växjö!

Igår var det alltså premiär av LinneaTeaterns uppsättning av ”Fattiga Friare” i Villa Vik, Växjö, jag var med och såg torsdagens genrep…
Trots att det var regn i luften till och från så var både humöret och energin hög bland skådespelarna, även om publiken var lite seg. ;o) Men om det bara blir lite bättre väder under de kommande föreställningarna och ”den riktiga publiken” är på plats så tror jag att det kommer bli ännu bättre.

Bra skådespelarinsatser
Fröken Lärka med två av sina "Fattiga Friare" spelade av
Daniel Karlsson & Charlie Elmgren.
Då det är dyrt med arbetskraft sätter ”fröken Lärka” ut friarannonser i tidningen och väljer därefter ut exempelvis snickare och målare som får komma till hennes värdshus Gyllene Lärkan. Någon romantik med ”fröken Lärka” blir det dock inte så mycket tal om för de stackars friare som söker sig dit, de får istället jobba och slita… ;o) Men nog blir det en hel del romantik ändå. Det finns många andra på värdshuset som har lite romanser, både mer öppet och andra lite mer i hemlighet. Till och med ”fröken Lärka”, som egentligen hatar karlar visar intresse för en nobel herre som tar in på värdshuset. Men är han så nobel egentligen?

Överlag är det mycket bra skådespelarinsatser där Björn Elmgren, som drängen Nicklas, och Sussie Bergström, som Klara Lärka, sticker ut och glänser lite extra. Man får hänga med i svängarna när ”fröken Lärka” försöker förklara sig då hon har lite svårt att hitta de rätta orden, som när herrarna ”höll marinad” (serenad). Man får dra på smilbanden många gånger i publiken och både de äldre och de yngre i publiken får något att skratta åt.
A capella-sång
Hans Henriksson & Gabriella Leske
sjunger om ett ur
Det var inte så mycket musik i denna uppsättning, vilket inte är negativt. Däremot var det ändå en hel del sång. Ibland var det imponerande a capella-insatser av skådespelarna som höll tonerna utan musikalisk hjälp, exempelvis en liten ”barbershop-insats”. ;o) Ett av de sångnummer man kommer ihåg mest är mellan Gabriella Leske, som Maj-Britt, och Sven Flyboo, som John Pettersson, om ett gammalt ur av förstklassigt hantverk. Roligt är också att man tagit hjälp av sång för att förklara för publiken att nu har det blivit en ny dag, eller nu är det paus i 20 minuter och att man efter avslutad föreställning gärna får sprida ordet vidare om detta folklustspel.

Manuset, miljön och kläderna
Trots att manuset, av Gideon ”Söderkåkar” Wahlberg är lite till åren så har man tagit med lite moderna inslag som livar upp det lite. Björn Ranelid är exempelvis med på ett hörn. ;o) Men det känns ändå mysigt med den tidsålder (1930-talet) som ”Fattiga Friare” är placerad i och att man framför det på småländska i den fina miljö som Villa Vik ligger i. Jag är även imponerad av de fina kläderna, främst då alla fina klänningar som man får se. En fågel viskade i mitt öra att Inga-Lill Leske (som spelar friherrinnan Therese Frietenhjelm) ligger bakom tillförskaffandet av flera av de vackra klänningarna. Jag kan rekommendera ett besök på Villa Vik och ”Fattiga Friare”. Och varför inte förgylla teaterupplevelsen med en smak av småländsk sommar i Villa Viks matsalar? Det serveras även fika, smörgås, öl och vin i pausen.
Här nedan följer lite fler foton, speldatum för ”Fattiga Friare” och biljettinfo…

Villa Vik

Bakom maskerna: Carina Engman, Björn Elmgren & Gabriella Leske

Det blir inte alltid som man tänkt sig! ;o)

Gör som friherrinnan: ta en fika i Villa Vik! ;o)

Fröken Lärka har många som svärmar för henne...


...men hon har bara ögon för baronen...


Det var smart att nyttja själva huset i uppsättningen, något man gärna hade fått göra ännu mer.


Hela ensemblen tackade för sig och bjöd på ljuv (?) avslutningsmusik... ;o


SPELDATUM:
Premiär fredag 20 juli kl.17:30
Lördag 21 juli kl.16:00
Söndag 22 juli kl.15:00

Onsdag 25 juli kl.17:30
Torsdag 26 juli kl.17:30
Fredag 27 juli kl.17:30
Lördag 28 juli kl.16:00
Söndag 29 juli kl.15:00

Onsdag 1 augusti kl.17:30
Torsdag 2 augusti kl.17:30
Fredag 3 augusti kl.17:30
Final söndag 5 augusti kl.15:00

BILJETTER:
Pris: 195kr, ungdom t.o.m. 18 år = 150kr
Bokningar: 0470-233 37
Ge bort ett presentkort på en teaterföreställning och en 2-rätterssupé med välkomstdrink. Bokningar, biljetter och presentkort på tel: 0470-652 90


På scen: Sussie Bergström, Gabriella Leske, Carina Engman, Björn Elmgren, Charlie Elmgren, Sven Flyboo, Hans Henriksson, Inga-Lill Leske, Bo Karlsson, Karin Petterson & Daniel Karlsson
Regi: Stefan Leske
Producent: LinneaTeatern

Foton: Privata och från LinneaTeaterns hemsida och Facebook-sida

Läs Smålandspostens artikel om "Fattiga Friare" från 25 juni HÄR

Smålandsposten följde med bakom scen, läs artikeln från dagen innan premiären HÄR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar