fredag 26 oktober 2012

BOND 50 år!

Den 5 oktober fyllde ”James Bond” 50 år och idag 26 oktober har den 23:e Bondfilmen ”Skyfall” BIO-premiär i Sverige.
Visste du detta om ”Bond”?
·     Filmerna om agent 007 är den tidsmässigt längsta serien filmer i filmhistorien och det började med ”Agent 007 Med Rätt Att Döda” 1962.
·     Sex olika skådespelare har gestaltat Bond genom åren: Sean Connery (6 filmer), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 filmer), Timothy Dalton (2 filmer), Pierce Brosnan (4 filmer) och numera Daniel Craig (3 filmer och kontrakt för ytterligare två filmer)
·     Tjejtjusaren Bond har varit gift. I filmen ”I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst” får man se Bond gifta sig, men lyckan blev inte långvarig…
·     En av alla de som fått spela ”Bondbrudar” har spelats av en svensk tös från Nybro i Småland! Britt-Inger Johansson (som numera kallar sig Kristina Wayborn). Ytterligare fem ”Bondbrudar” har varit svenskor/haft svenska rötter: Britt EklandMaud Adams (den enda skådespelerska som fått spela två olika Bondbrudar), Izabella ScorupcoMary StavinEva Green (svensk pappa)
·     Ståuppkomikern Johan Glans är en riktig ”Bond-nörd” som faktiskt gjorde sitt första TV-framträdande i ”Kvitt Eller Dubbelt” där han tävlade i just Bond-kunskap!
”Bondnörd”
Och på tal om ”Bondnördar”…man bör väl nämna att jag själv är lite av en Bondnörd. ;o) Jag har givetvis alla Bondfilmerna hemma… Snyggt förpackade i en silverattachéväska… ;o)
Min favorit bland Bondskådespelarna är Sean Connery (han var faktiskt först). Sen är Roger Moore himla bra, men för mig är han Simon ”Helgonet” Templar. Gillar även Pierce Brosnan men för mig är han ”Remington Steele". Daniel Craig har nu axlat rollen mycket väl och spelar Bond på ett nytt och intressant sätt så det inte känns så ”mossigt”, man kan inte tro att Bond är 50 år... ;o)


 
Info: Wikipedia, sf.se, IMDb, Youtube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar